Skip to content

Добри земеделски практики

Ние храним земята,

земята храни нас!

Консервационни обработки на почвата

soil-conservation.webp

Задържат влагата в почвата, спомагат за биологичната активност в така наречената жива почва. По този начин въглеродът се запазва в почвата, и се използва като храна за следващата култура. При тези обработки количеството на химичния фосфор и химичния азот е силно намалено, поради подобрената биологична активност на почвата, която се превръща в храна за растенията.

  • Използване на бактерии и гъби за подобряване на микробиологичната активност – за разграждане на растителните остатъци.
    Добрата биологична активност на почвата способства за добър имунитет на растенията, и като резултат – намалена употреба на минерални торове и пестициди и подобряване на почвеното плодородия.
  • No-till земеделието включва засаждане на семена в остатъците от предишната култура, без обработка на почвата между жътвата. No till оставя 60 до 70 процента от полето покрито с растителни остатъци.
  • Strip-Till (обработка на ивици) – при тази обработка почвата остава необработена от прибирането на предходната култура до засяване на следващата, с изключение на ивици с ширина 1/3 от ширината на реда.
  • Ridge-till (обработка на лехи) – при тази обработка почвата остава необработена от прибирането на предходната култура до засяване на следващата, с изключение на ивици с ширина 1/3 от ширината на реда ѝ. Сеитбата се извършва на гребена на лехата и обикновено включва премахване на върха. Растителните остатъци остават на повърхността между лехите. Борбата с плевелите се извършва посредством химични средства, понякога комбинирани и с механична обработка, по време на която се възстановяват лехите.
  • Mulch-till (мулчираща обработка) – представлява управление на количеството, ориентацията и разпределението на остатъци (растително-стъблена маса) от културни и други видове растения върху почвената повърхност целогодишно, докато се развиват растенията. Специфично за системата е, че докато при no-till и strip-till обработките, където се обработва малка част от повърхността на полето (до 30 %), при мулч-тил се прилага слята обработка на повърхността.
  • Opti-till или Minimum-till – минимални, частични, слети обработки на почвата, една, две или три на брой в зависимост от вида почва и от конкретните климатични условия. Това е технология, при която дълбоките почвени обработки се заменят от изграждане на биологична еко-система на почвата. В нея микроорганизмите, корените и другата почвена фауна, поемат функциите по обработването и балансирането на хранителните вещества.