ПРОДУКТИ

Комплексни торове

МОНОАМОНИЕВ ФОСФАТ
/МАР/

N - 12%, Р2О5 - 52%

КОМПЛЕКСЕН ТОР N P

(15:40) + S

МОНОАМОНИЕВ ФОСФАТ
/МАР/

N - 10%, Р2О5 - 46%

КОМПЛЕКСЕН ТОР N P K

(15:25:25) + S

ДИАМОНИЕВ ФОСФАТ
/DAP/

N - 18%, Р2О5 - 46%

КОМПЛЕКСЕН ТОР N P K

(16:16:16) + S + Мg

Балансираното хранене на земеделските култури изисква осигуряване на достатъчни количества азот, фосфор, калий и други важни елементи като магнезий, сяра и микроелементи. За повишаване на ефективността на торенето, особено днес, допринася употребата на многоелементни торове.
Важно е да се има предвид, че ефективността на фосфора и на калия трябва да се оценява за по-продължителен период от време. За разлика от азота, който дава бърз ефект след внасянето, Р и К се задържат от твърдата почвена фаза и имат по-продължително действие.

Фосфорът и калият са елементи на почвеното плодородие и е от съществено значение да се поддържа оптималното им равнище в почвата.

Пропускането на торенето с тези елементи е свързано със загуби на добив. Размерът на тези загуби зависи от много фактори и когато е малък няма да се отрази съществено върху икономическата ефективност, но продължителната практика на пропускането на торенето с даден елемент може да доведе до значителни загуби на почвено плодородие, а следователно и на добив.

Затова добрите практики за устойчиво управление на храненето на растенията включват редовна диагностика на условията на хранене и оптимизиране както на нормите, така и подходящ избор на формите на торовете.