Skip to content

Добри земеделски практики

Ние храним земята,

земята храни нас!

Модифициране на почвената покривка

soil-modification.webp

Дълбоката обработка на почвата може да помогне за увеличаване на порьозността и пропускливостта на почвата, за да увеличи капацитета й за абсорбиране на вода.

  • Контурна оран – чрез изораване на почвата по контура вместо нагоре и надолу по склоновете, скоростта на оттичане се намалява, създавайки равномерни бариери, и повече вода се задържа в почвите и се разпределя по-равномерно в обработваемата земя.
  • Сеитбообращение – Добрите земеделски практики (ДЗП) включват ротационни култури с дълбоки и плитки корени, които използват почвена влага от различна дълбочина.

Сеитбообращението подобрява:

* структурата на почвата и капацитета за задържане на вода,

* спомага за контрола на вредителите и болестите.

* и като резултат подобрява плодородието.

Пример за неправилен сеитбооборот – пшеница с царевица е причина за развитие на фузариоза – обща болест за двете култури.

  • Ивично /смесено/ отглеждане – отглеждане на култури на алтернативни ивици с различно време на сеитба или засаждане и продължителност на вегетация. Учените тестват култивирането на ленти като средство за увеличаване на биоразнообразието в дадено поле.
  • Терасирането – Терасирането модулира хидроложките процеси чрез понижаване на наклона на склона и скъсяване на дължината на склона. Отговорът на изменението на влажността на почвата към терасирането е силно повлиян от използването на земята, климата, топографията и характеристиките на терасирането
    Изследванията във Франция при наклонен терен 15 градуса показват,че терасирането е подобрило влажността на почвата с 26%.
  • Полезащитните пояси – основното им предназначение е насочено към борбата срещу ветровата ерозия, снегозадържането в равнината и запазването на влагата.
    Ветрозащитите са линейни насаждения на храсти и дървета с цел подобряване защита на почвата и растенията.
  • Зелено торене – отглеждане на растения за увеличаване на органична материя и хранителните вещества.
    Подобреното качество на почвата подобрява и капацитета за задържане на вода.